Muzium Diraja Kedah

Muzium Diraja Kedah. Setelah itu, bangunan istana negara lama ini dijadikan muzium diraja dan mula dibuka kepada orang ramai pada bulan februari. Dinding batu dan tiang batu dibina ikut bata yg dilekatkan dan digam guna campuran putih telur itik dan madu.

catatan sepanjang perjalanan SEKITAR MUZIUM ATAU ISTANA
catatan sepanjang perjalanan SEKITAR MUZIUM ATAU ISTANA from donribwan.blogspot.com

Muzium ini dibuka setiap hari. Pelbagai nama diberikan seperti istana kota setar, istana mak wan besar, istana pelamin atau rumah pelamin. Muzium diraja adalah sebuah bangunan istana lama yang pernah didiami oleh beberapa orang sultan kedah.

Pelbagai Nama Diberikan Seperti Istana Kota Setar, Istana Mak Wan Besar, Istana Pelamin Atau Rumah Pelamin.

Setelah itu, bangunan istana negara lama ini dijadikan muzium diraja dan mula dibuka kepada orang ramai pada bulan februari. — it was completed in the year 1735 and is deemed to be the first such building ever built in alor setar. Semua tempat bersejarah yang saya kongsikan dalam post ini pun semua tutup pukul 5.

See also  Hasil Tanah Kelantan

Kereta Atau Bas Tour Anda Masih Lagi Parking Di Balai Seni Kedah Tadi.

Dinding batu dan tiang batu dibina ikut bata yg dilekatkan dan digam guna campuran putih telur itik dan madu. About press copyright contact us creators advertise developers terms privacy policy & safety how youtube works test new features press copyright contact us creators. Bangunan muzium negeri kedah dibina pada tahun 1736 dan memaparkan adunan kesenian melayu dan kesenian pengaruh siam.

Explore Adamaug06'S Photos On Flickr.

Bangunan bersejarah masih mempunyai fungsi dan merupakan. Bangunan ini diberi nama sebagai istana pelamin setelah istiadat perkahwinan diraja yang cukup meriah diadakan di sini pada tahun 1904. Tapi eloklah last anda datang sebelum.

Dari Jam 9 Pagi Sampai Pukul 5.

Muzium ini dibuka setiap hari. Muzium di raja ialah sebuah muzium yang diasaskan pada 25 julai 1983 di alor star, kedah, malaysia.bangunan ini adalah bangunan istana kota setar yang dibina pada tahun 1732. 1771 diserang bugis ( bakar istana dan balai hadapan ) dan pembinaan semula ikut bentuk dan kriteria asal.

Muzium Di Raja Dibuka Setaip Hari Dari Pukul 9.00 Pagi Hingga 4.50 Petang.

Muzium diraja kedah — the royal museum is housed at the former palace of the sultan of kedah who reigned from 31 december 1735 to late 1935. The royal museum, alor setar. Muzium diraja kedah yang terletak di bangunan klasik yang siap dibina pada tahun 1735 ini pada asalnya merupakan sebuah istana yang pernah didiami oleh beberapa sultan kedah pada zaman dahulu.