resipi ayam

Ayam Bakar Perap

Ayam Bakar Perap. Kalau rasa banyak nak guna, tambahlah setengah lagi bahan ni. Lumur balik ayam dengan bahan perap yang tinggal sedikit tadi.

Ayam Bakar Madu Pasar Malam Simple. Hanya Guna 4 Bahan
Ayam Bakar Madu Pasar Malam Simple. Hanya Guna 4 Bahan from ilhamresipi.com

Perap kisaran bersama ayam untuk jangka masa 45 minit. Jika suka, rendam daging dalam air dicampur baking powder selama 15 minit untuk melembutkannya. Lumurkan sedikit kuah ke atas ayam yang sedang dibakar.

Lumur Balik Ayam Dengan Bahan Perap Yang Tinggal Sedikit Tadi.

Kalau suka ayam bahagian dada, masa yang diambil untuk masak lagi singkat. Rebus ketupat palas pulut hitam bersama serbuk santan. Kemudian perap kepak ayam dengan sos tiram dan serbuk lada hitam secukup rasa selama 20 minit.

Jika Sudah Lepas 1 Jam, Keluarkan Dulu Ayam.

Nak sedap wajib bakar atas arang abru keluar aroma bbq pada ayam bakar. Jika suka, rendam daging dalam air dicampur baking powder selama 15 minit untuk melembutkannya. Bakar lagi selama 15 minit.

Lumurkan Sedikit Kuah Ke Atas Ayam Yang Sedang Dibakar.

Bakar ayam dalam ketuhar pada suhu 200c menggunakan api atas bawah selama 20 minit. Kisar kesemua bahan untuk kuah dan tumis dengan api perlahan. Seterusnya bakar ayam selama 1 jam.

Perasakan Dengan Sedikit Garam Dan Gula.

Perap kisaran bersama ayam untuk jangka masa 45 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar sehingga masak. (empunya resipi terbalikkan ayam supaya api atas boleh bakar kedua belah sisi ayam.)

Boleh La Sesiapa Yang Mencari Cara Perap Ayam Ke Cara Perap Kambing Untuk Bawa Pergi Berkelah Dengan Keluarga Cuba Resepi Ini.

Lagi lama diperap, lagi sedap. Kalau rasa banyak nak guna, tambahlah setengah lagi bahan ni. Bakar ayam yang telah diperap.