masjid

Cara Solat Sunat Tahiyatul Masjid

Cara Solat Sunat Tahiyatul Masjid. Dalam keadaan ini, islam mensyariatkan bahawa solat yang lebih berhak ke atas jemaah tersebut pada waktu itu adalah solat sunat rawatib zuhur dan bukannya solat sunat tahiyatul masjid. “kerjakanlah solat malam sebab itu adalah kebiasaan orang solihin sebelum kamu, juga suatu jalan untuk mendekatkan diri kepada tuhanmu, juga sebagai penebus segala amalan buruk, pencegah dari perbuatan dosa dan dapat menghalangi penyakit dari badan.” (riwayat tirmizi dan ahmad r.a.) tujuan solat tahajjud.

ISLAM ITU INDAH & MUDAH PERKARA MAKRUH DALAM SOLAT
ISLAM ITU INDAH & MUDAH PERKARA MAKRUH DALAM SOLAT from islamagamaku197.blogspot.com

Sahaja aku solat sunat sebelum jumaat dua rakaat kerana allah taala. Setiap kali kita memasuki masjid, sebelum kita duduk, disunatkan bagi kita mengerjakan solat sunat tahayyatul masjid. Apabila khatib berkhutbah di atas mimbar, maka ditegah untuk solat kecuali solat sunat tahiyatul masjid dan diwajibkan untuk meringankan (mempercepatkan) solat tahiyatul masjid itu dan tidak boleh menambah dua rakaat lagi selain daripada solat sunat tahiyatul masjid yang tadi.

Setiap Kali Kita Memasuki Masjid, Sebelum Kita Duduk, Disunatkan Bagi Kita Mengerjakan Solat Sunat Tahayyatul Masjid.

Sahaja aku solat sunat sebelum jumaat dua rakaat kerana allah taala. Dalam keadaan ini, islam mensyariatkan bahawa solat yang lebih berhak ke atas jemaah tersebut pada waktu itu adalah solat sunat rawatib zuhur dan bukannya solat sunat tahiyatul masjid. Semasa sujud terakhir pada rakaat kedua (sebelum duduk tahiyyat akhir) iaitu selepas.

Apabila Khatib Berkhutbah Di Atas Mimbar, Maka Ditegah Untuk Solat Kecuali Solat Sunat Tahiyatul Masjid Dan Diwajibkan Untuk Meringankan (Mempercepatkan) Solat Tahiyatul Masjid Itu Dan Tidak Boleh Menambah Dua Rakaat Lagi Selain Daripada Solat Sunat Tahiyatul Masjid Yang Tadi.

“kerjakanlah solat malam sebab itu adalah kebiasaan orang solihin sebelum kamu, juga suatu jalan untuk mendekatkan diri kepada tuhanmu, juga sebagai penebus segala amalan buruk, pencegah dari perbuatan dosa dan dapat menghalangi penyakit dari badan.” (riwayat tirmizi dan ahmad r.a.) tujuan solat tahajjud. Solat sunat tahiyatul masjid ialah solat sunat mu’akkad ‘selamat datang’ bagi menghormati masjid yang dilakukan sebanyak dua rakaat sebaik sahaja memasuki masjid, iaitu sebelum seseorang itu duduk atau melakukan sesuatu yang lain. Dengan mendirikan rawatib qabliyyah zuhur, ulama mengira sudah memadai dan mendapat fadilat sunat tahiyatul masjid.