negeri malay

Ikan Percik Kelantan

Ikan Percik Kelantan. Ikan percik kelantan | dalam video ini saya kongsikan cara memasak ikan percik kelantan. 3 ulas bawang putih sederhana.

Resepi Ikan Percik Kelantan Resep Masakan Khas
Resepi Ikan Percik Kelantan Resep Masakan Khas from resep-masakankhas.blogspot.com

Foil dan anda boleh pakai alat pemanggang kalau nak masak ikan ini resepi ikan tenggiri. Kemudian basuh dengan air bersih dan toskan airnya. Sebelum layan resepi, kita citer bab ilmu yang saya ambik dari whatsapp ustaz abdul rasyid, kalau tak silap.

Tetapi Memang Susah Untuk Mendapat Ikan Percik Merah Original Dari Kelantan Walaupun Yang Berniaganya Adalah Orang Kelantan.

Memang susah nak dapat menu ini sedap seperti apa yang anda makan di sana. Barulah ikan dibakar dengan arang atau pemanggang hingga 3/4 masak sebelum dilumurkan kuah percik.tapi nak sedap kena guna arang ya. Kisar bahan perap tadi, kemudian perapkan ayam dengan bahan tersebut selama 30 minit.

Biasanya Mak Sedara Selalu Masak Dengan Nasi Kerabu.

Nak guna santan segar pun boleh. 5 biji bawang merah saiz syiling 20 sen; Yang penting simple, senang nak masak dan sedapppp

Tambah 200 Ml Santan Pekat.

Mat gebu 7/27/2012 09:30:00 pm. Cara dan resepi ikan kembung percik. Ikan percik which originated from kelantan’s original ayam percik is cooked with various spices that give wonderful flavours to the juicy and tender fish meat.

See also  Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan

Kemudian Basuh Dengan Air Bersih Dan Toskan Airnya.

Sementara ayam dibakar, siapkan kuah dengan cara kisar semua bahan kuah tadi. Tetapi ikan percikan ikan je kerana saya menggunakan dapur gas. Lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.

Kisar Halus Cili Kering, Bawang Besar, Bawang Putih, Halia Dan Serai.

Bila nak beli di bazar, kena beratur panjang pula. Hahaha percik ori cara kelantan. Cari punya cari jumpa resepi @salina_jalaludin.