negeri malay

Jata Negeri Pahang

Jata Negeri Pahang. Putih adalah melambangkan raja.tambahan warna putih di atas hitam ini membawa makna bahawa negeri pahang adalah negeri yang mempunyai kedaulatan sendiri dan pemerintahan beraja. Mata cogan yang berbentuk daun kopi itu keseluruhannya berwarna emas termasuk penongkok dan taran.

Latar belakang jata negara
Latar belakang jata negara from www.slideshare.net

Jata negeri pahang terdiri daripada gabungan cogan, gading bersilang, cogan kata ‘ya latiff’ dan skrol tertulis nama negeri pahang. Download the vector logo of the pahang crest brand designed by kubigs in adobe® illustrator® format. Logo negeri pahang yahirctzx :

1) Nyatakan Makna Lambang Bulan Dan Bintang Pada Jata Negara.

Warna emas itu melambangkan logam emas yang merupakan hasil utama di negeri pahang pada tahun 1862. Download the vector logo of the pahang crest brand designed by kubigs in adobe® illustrator® format. Jata pahang mata cogan berbentuk daun kopi itu semuanya diperbuat daripada emas termasuk penongkok.

See also  Pahang Ic Code

Download Jata Negeri Pulau Pinang Vector In Ai Format.

A) selangor b) melaka c) perlis d) johor e) kelantan f) kedah 13) pokok ini mewakili negeri _____ a) terengganu b) pulau pinang c) melaka d) kedah e) sabah f) pahang 14) dua jata di bahagian bawah perisai menandakan: Setiausaha kerajaan negeri, datuk seri. Jata negeri terdiri daripada gabungan cogan, gading bersilang, cogan kata ‘ya latiff’ dan skrol tertulis nama negeri pahang.

Jata Negeri Pulau Pinang Vector.

Negeri pahang merangkumi kawasan seluas 35,965 kilometer persegi (km2) terbahagi kepada 11 buah daerah pentadbiran iaitu pekan, kuantan, rompin, maran, bera, jerantut, temerloh, raub, bentong, lipis dan cameron highlands. Mata cogan yang berbentuk daun kopi adalah simbolik kepada peristiwa kejayaan sewaktu menyusun perancangan untuk mengambil alih pemerintahan kerajaan pahang oleh wan ahmad (sultan ahmad) yang ketika itu dihidangkan air kopi. Or share via by downloading this file, you are agree to the terms & conditions.

16 Vector Flags Of Malaysia, From Perlis, Penang, Kedah, Perak, Selangor, Kl, Putrajaya, N9, Malacca, Johore.

A) islam sebagai agama persekutuan b) 13 buah negeri dan sebuah wilayah persekutuan c) perak, selangor, pahang, negeri sembilan d) pulau pinang e) melaka f) bunga raya 2) nyatakan makna lambang harimau pada jata negara. Logo negeri pahang yahirctzx : Hitam adalah warna kebesaran bendahara melambangkan bahawa pada suatu ketika dahulu pemerintah di negeri pahang adalah seorang yang bertaraf bendahara.

Sebelum Itu, Pahang Berada Dibawah Pemerintahan Kerajaan Siam.

Setiausaha kerajaan negeri, datuk seri dr sallehuddin ishak, berkata larangan itu susulan terdapat penyalahgunaan jata kerajaan pahang oleh pihak tidak bertanggungjawab. Kesultanan negeri pahang dikatakan telah wujud semenjak zaman melaka apabila sultan muhammad shah iaitu putera kepada sultan mansur shah dengan puteri onang sari yang dilantik menjadi sultan yang pertama bagi negeri pahang. The current status of the logo is active, which means the logo is currently in use.