negeri malay

Kerabu Mangga Kelantan

Kerabu Mangga Kelantan. Kerabu sare merupakan makanan berasaskan rumpai laut yang diolah mengikut citarasa tempatan. Biasanya kalau makan kat kedai kerabu selain dari kedai orang kelantan mereka buat tidak bersantan dan rasanya tak 'kick'.

Kerabu / Sambal Manga Kelantan Resepi Terbaik
Kerabu / Sambal Manga Kelantan Resepi Terbaik from www.pinterest.com

Basuh bersih dn toskan airnya dan dijemur sekejap. 3 ekor ikan sardin segar, direbus bersama garam dan asam keping; Hari ini saya menyediakan kerabu mangga ala ala thai kerana saya menggunakan kiub tom yam yang menyebabkan rasa kerabu saya seperti tom yam yang memang sangat sinonim dengan thai.

Ok Sekarang Kita Beralih Pada Resepi Nasi Kerabu Yang Terlajak Sedap Pulak.

1 genggam kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak, buang kulitnya dan tumbuk kasar. Kalau kat sabah kita ada latok, di kelantan kita ada kerabu sarang. Biar isinya masih keras tapi sudah bertukar sedikit kekuningan.

Selain Tu Cm Taburkan Juga Dengan Kacang Tanah Yang.

Required fields are marked * comment * name * email * website. Di kelantan, kerabu lazimnya mempunyai bahan wajib seperti kerisik, santan dan ikan rebus yang jarang terdapat pada resepi lain. Lain negeri lain jenis kerabu.

See also  Daftar Kursus Kahwin Online Pahang

Kerabu Mangga Ni Lebih Kurang Kerabu Lain Juga Cuma Yang Aku Buat Ni Letak Santan Segar.

1 biji bawang besar, mayang halus. Memang sedap dan betul betul rasa nasi kerabu kelantan sehingga saya menambah 2 kali dan sebelah malam makan lagi nasi kerabu yang dibekalkan untuk nana tanpa rasa bersalah pada diri sendiri pun. Selain itu, hidangan popular yang lain sering dipesan pelanggan ialah daging bakar yang lembut bersama kicap cili dan juga kerabu mangga melengkapkan lagi hidangan makanan tradisi nasi berlauk kelantan.

Menggunakan Bunga Kantan, Udang Kering, Kacang Tanah, Dan Mangga Epal Sebagai Bahan Utama.

Kerabu sare satu menu terkenal di kelantan. Resepi kerabu mangga, resepi yang tak asing lagi sebagai hindangan sampingan. 3 ekor ikan sardin segar, direbus bersama garam dan asam keping;

Kerabu Sare Merupakan Makanan Berasaskan Rumpai Laut Yang Diolah Mengikut Citarasa Tempatan.

Terdapat pelbagai jenis kerabu mannga di malaysia. Selain itu, terdapat pelbagai lagi jenis kerabu yang lain seperti kerabu pegaga, kerabu kacang botol dan sebagainya. 3 tangkai cili padi merah