negeri malay

Kuih Gomok Kelantan

Kuih Gomok Kelantan. In outside of tepung gomok,it is coated with grated glutinous rice flour or green bean flour to prevent the tepung gomok sticky among them. ^_^ how i wish to eat all the cakes or better say k.u.i.h!

Kuih Gomok
Kuih Gomok from abiks.eu

Terdapat kuih tradisional kelantan mempunyai nama yang unik tetapi rasayanya sedap. Resipi kuih tepung gomok atau kuih gomok. Mesti ramai yang rindukan kuih gomok kelate kan?

Biras Saya Siti Maryam Dapat Tahu Saya Ingin Belajar Membuat Kuih Bom Kegemaran Saya Dan Suami.

Kuih muih tradisi kelantan, nama pelik tapi sedap, cukup lemak manisnya. Ini dia satu lagi kuih tradisional iaitu kuih tepung gomak yang cukup disukai ramai.kuih tepung gomak atau juga dikenali sebagai buah gomok merupakan kuih yang sangat popular dipantai timur seperti kelantan dan terengganu. Tepung gomok dibuat daripada tepung pulut dan di bahagian luar tepung gomok dilumur dengan tepung pulut / tepung kacan hijau.

See also  Muzium Kelantan

Ianya Disebabkan Tekstur Dan Bahan Yang Digunakan Dalam Pembuatan Kedua Kuih Ini Boleh Dikatakan Sama.

Bila makan teringat kampung halaman, selalunya nenek di kampung yang rajin buatkan untuk keluarga makan, jadi bila berjauhan, inilah masanya nak belajar buat sendiri. Ianya merupakan sejenis kuih yang menggunakan tepung pulut dan mempunyai tekstur yang melekat selepas direbus. Kuih tepung gomok atau kuih gomok abu adalah kuih tradisi resipi orang lama dari terengganu.

Sudah Pasti Sedap Resepi Kuih Bakar Kelantan Berikut Beberapa Perkara Diperlukan Untuk Cuba Nak Buat Dan Barangkali Tidak Sulit Dan Sudah Tentu Tidak Ada Duanya.

Kuih tepung gomok atau juga dieja sebagai buah gomok, atau gomak atau juga dikenali sebagai kuih buah beluru merupakan sejenis kuih yang popular di pantai timur seperti kelantan dan terengganu.ia merupakan sejenis kuih yang dibuat daripada tepung pulut dan berbentuk bulat getel dengan inti kelapa manis. Kosnya pun murah berbanding kuih moden. Kalau kat luar kelantan orang panggil apa pun cik nor tak tahu.

Kelapa Dimasak Dengan Air Sehingga Mendidih.

2 biji kelapa muda 1 kg beras pulut 2 sudu garam 5 keping manisan (nisan kerek/gula melaka) 1/2 kg gula (boleh sesuaikan ikut. Asam gupal @ senggupal 4. Senarai 43 jenis kueh tradisional kelantan.

Kuih Tradisional Kelantan Juga Mempunyai Pelbagai Jenis.

Kuih tepung gomak atau juga dieja sebagai buah gomok, atau gomok atau turut dikenali sebagai kuih buah beluru adalah sejenis kuih yang terkenal di pantai timur seperti kelantan dan terengganu. Di bahagian luar tepung gomok dilumur dengan tepung pulut /. Tepung gomak lain dari buah gomak.