negeri malay

Kuih Peria Kelantan

Kuih Peria Kelantan. 2 cawan tepung pulut 2. Saya mula menggemari kuih buah peria selepas saya sahabat haji asmaddin menempah kuih ini untuk dibawa ke majlis makan malam di pejabat beberapa tahun lepas.

Sedap Nyer Kuih Buah Peria Azie Kitchen
Sedap Nyer Kuih Buah Peria Azie Kitchen from aziejaya.blogspot.com

Kini haji asmaddin telahpun bersara dari perkhidmatan. Selain tu , ada dua inti popular yang sering digunakan, sama ada kuih peria beirinti kacang atau gula merah yang diadun bersama kelapa parut. Kini haji asmaddin telah bersara dari perkhidmatan.

Okey Berbalik Kepada Tajuk N3 Iaitu Kuih Peria, Kalau Di Negeri Kelantan Dipanggil 'Puyo' Hahaa.kuih Peria Ni Selalunya Dibuat Warna Merah Dan Juga Hijau.kalau Nak Buat Hipster Siket Letaklah Warna Apa Pun Janji Nampak Menarik Dan Berselera Dimakan.kuih Peria Ni Dah Agak Lama Saya Buat Video Tutorial Di Youtube.hurmm Macam Biasalah Dia Buat Mereput Dan Peram.

Keluarkan dan biarkan 2 jam pada suhu. Kuih muih tradisi kelantan, nama pelik tapi sedap, cukup lemak manisnya. Saya mula menggemari kuih buah peria selepas sahabat saya haji asmaddin menempah kuih ini untuk dibawa ke majlis makan makan di pejabat beberapa tahun lepas.

See also  Temangan Kelantan

Kuih Buah Peria Kelantan (Inti Kacang) Oleh:

Jadi kalau dulu ada kami siarkan resepi kuih peria di sini , kali ini kami akan berikan resepi kuih koci kelantan yang. 1 cawan kacang hijau 7. Cuma bila di kelantan, kuih koci ini dibungkus dalam daun pisang dan bentuk yang tertonjol itu adalah identiti kuih ini.

Kuih Lain, Akan Saya Kongsikan Di Entri Akan Datang.

Jom tengok resepi kuih peria senang yang dikongsikan oleh aida syuhada di facebook. Kuih peria antara kuih tradisional kesukaan ramai. 1 1/4 cawan santan + sikit warna hijau apple.

Buah Peria Resemble Peria Katak (A Smaller Variety Of Bitter Gourd) They Are Made Into Many Colors With Mung Bean Cook In Palm Sugar As The Filling.

Asam gupal @ senggupal 4. Kuih ni memang sangat popular di pantai timur terutamanya kelantan dan terengganu. Selain tu , ada dua inti popular yang sering digunakan, sama ada kuih peria beirinti kacang atau gula merah yang diadun bersama kelapa parut.

Memang Tidak Pernah Jemu Untuk Dinikmati Resepi Kuih Keria Kelantan.

Ambil dough tepung agak2 1 sudu besar & leperkan.isikan inti yang dibulattkan dan tutup semula. Sedikit minyak masak untuk olesan. Senarai 43 jenis kueh tradisional kelantan.