negeri malay

Kuih Tradisional Pahang

Kuih Tradisional Pahang. Kuahnya daripada santan pekat, air pandan, tepung gandum, dan sedikit gula. Kuih tradisional, kenduri & biskut raya selangor.

. Beza Putu (Mayam,Piring,Buloh,Mayang,Perak,bola)
. Beza Putu (Mayam,Piring,Buloh,Mayang,Perak,bola) from sarahata.blogspot.com

Santan dan sedikit garam dimasak sampai pecah minyak menggunakan api sedang selama lebih kurang setengah jam. Dodol kukus merupakan kuih tradisional negeri pahang. Untuk mengekalkan keenakan dan keunikannya, bahan terpenting yang diperlukan adalah air pandan asli hasil tapisan daun pandan, tepung gandum, tepung beras, susu kelapa, telur, bijan dan sudah pasti, gula dan garam untuk.

Tiga Kuih Ini Sangat Sennang, Hanya Menggunakan Tiga Bahan Utama, Tepung Pulut,Santan Dan Gula.

Sudah menjadi tradisi setiap kali menjelang bulan ramadan, kuih tradisional 'tiga beradik' pasti menjadi rebutan. Namun, dengan adanya artikel ini mungkin mereka dapat menikmati keenakan makanan tradisi. Ini adalah kerana juadah istimewa terdiri daripada kuih pepena atau pena, badak kubang dan dodol kukus ini hanya terdapat di beberapa daerah sahaja khususnya di maran dan temerloh.

See also  J&T Pahang Gateway

Imej Dari Kuih Tradisional Pahang Di Facebook Tepung Pulut Yang Berbentuk Dikukus Dalam Campuran Tepung Dan Santan Yang Lebih Lembut Bagi Menghasilkan Kuih Dua Warna Ini.

Walaupun kuih ini sering dijual di pasaran tetapi untuk mencari keasliannya seperti hasil air tangan orang selangor amatlah sukar untuk dicari. Untuk mengekalkan keenakan dan keunikannya, bahan terpenting yang diperlukan adalah air pandan asli hasil tapisan daun pandan, tepung gandum, tepung beras, susu kelapa, telur, bijan dan sudah pasti, gula dan garam untuk. Dodol kukus merupakan kuih tradisional negeri pahang.

Resepi Ini Dikongsikan Oleh Lina Nurdin Di Laman Facebook.

Santan dan sedikit garam dimasak sampai pecah minyak menggunakan api sedang selama lebih kurang setengah jam. Harga kuih raya naik namun tetap dapat sambutan. Pembuat kuih tradisional & biskut raya terlajak sedap sungai besar.

Pendek Kata, Macam2 Ada.laksa Pahang, Laksam, Apam Balik, Otak2.Yg Kebanyakkannya Susah Nak Dpt Kat Tempat2 Lain.

Kukus selama 12 sehingga 15 minit. 2 sudu besar tepung gandum; Pahang darul makmur tel no:

Dodol Kukus Pahang 15 Minit Siap.

Kuahnya daripada santan pekat, air pandan, tepung gandum, dan sedikit gula. Kemudian dituangkan ke dalam bekas yang telah dialas dengan daun pisang yang telah dibulatkan. Resepi kuih pena adalah seperti berikut :