negeri malay

Laksa Kedah Resepi

Laksa Kedah Resepi. Mesti ramai yang suka kan laksa ni tapi tak tau macam mana nak buat?? Pada hari ini, kita akan berkongsi resepi laksa yang berasal dari negeri utara iaitu laksa kedah.

Resepi Laksa Kedah Pure Gerenti Semua Orang Suka! Resepi.My
Resepi Laksa Kedah Pure Gerenti Semua Orang Suka! Resepi.My from resepi.my

Letak telur rebus dan akhir sekali sudukan petis. Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga kuning.masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air, masak hingga garing. Boleh klik di bawah untuk video.

Dari Situ, Saya Baru Tahu Keenakan Laksa Asam Yang Memang Tidak Menjemukan.

Kemudian direbus hingga laksa betul2 lembut seperti arahan pada bungkusan laksa. Ok resepi dan video paling mudah hangpa check kat you tube video dibawah ya. 1 1/2 kg ikan selayang;

Boleh Klik Entri Saya Sebelum Ini Di Sini.

Resepi laksa kedah berikut ini menggunakan ikan kembung segar. Hari ini apa kata kita sajikan laksa kedah untuk berbuka ataupun sahur? Jadi, mari kita lihat resepi ini!

Resepi Creamy Carbonara Lemak Berkrim (Gerenti Digemari!) Resepi Kengsom Unik (Sesuai Untuk Yang Sedang Berdiet!) Resepi Asam Pedas Daging Tetel (Unik.

1 kg ikan termenung (kembung) @ ikan selayang (sardin) 2 genggam cili padi (boleh dikurangkan atau lebihkan mengikut citarasa) 2 sudu kecil belacan. Boleh klik di bawah untuk video. Jangan lupa untuk kongsikan resepi ini bersama kenalan anda ya!

Ada Cerita Disebalik Resepi Ni.

Jika anda perasan, saya masukkan 2 ulas bawang putih, mengikut resepi yang diajar oleh wife encik aziz, owner gerai pak tehtuu. 1 bungkus laksa kasar, direndam sehingga lembut kemudian direbus. Letak telur rebus dan akhir sekali sudukan petis.

Laksa Kedah Assalamualaikum =) Menu Kita Pada Minggu Ini Adalah Laksa Kedah.muahaha.

Mesti ramai yang suka kan laksa ni tapi tak tau macam mana nak buat?? Jangan lah lepas ni ada yang nak menulis, laksa orang tak masuk bawang putih. Resepi laksa utara yang asli, sangat terkenal di negeri kedah dan perlis, dengan perahan limau nipas dan cili padi pasti terangkat.