negeri malay

Masjid Cina Kelantan

Masjid Cina Kelantan. Betullah bm.kebanyakan bumbung masjid yang lama tu bercirikan china. Masjid ini mempunyai senibina yang amat unik menggabungkan senibina cina dan islam dan menyerupai masjid niujie di beijing,china yang berusia lebih daripada 1000 tahun.

Masjid Beijing Tanda Keagungan Islam di Bumi Kelantan
Masjid Beijing Tanda Keagungan Islam di Bumi Kelantan from umminani.com

Ia telah dibangunkan oleh persatuan cina muslim melaka (pertim). Yg lain2 tak pernah singgah dan terperasan, walhal masa duduk bt pahat selama 6 tahun , saya kerap ke melaka (lebih dekat dr nak ke jb).tq for sharing. Chinese mosque, rantau panjang or sultan ismail petra silver jubilee mosque and beijing mosque (malay:

#Masjidbeijing #China #Rantaupanjang #Kelantansejarah Masjid Beijing Rantau Panjang, Kelantan Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra Menjadi Mercu Tanda Keag.

1:53 pm cik areja 6 comments. Idea masjid yang berkonsepkan seni budaya cina ini sebenarnya diketengahkan oleh bekas menteri besar kelantan, tuan guru dato’ haji nik abdul aziz nik mat pada tahun 1997. Jalan tok nek, 16200 tumpat, kelantan.

See also  Kerajaan Pusat

Bagi Menyelesaikan Tugasan Titas Kami Mengenai Rumah Ibadat, Rumah Ibadat Yang Menjadi Pilihan Kami Adalah Masjid Ini Yang Mempunyai Seni Bina Unik Kaum Cina,.

Masjid lundang paku, jalan lundang paku, beta, ketereh, 16450, kota bharu, kelantan. Saya cuma pernah ternampak rekaan masjid beijing di kelantan saja. Masjid kampung redang sawa, 31610 kota bharu.

Ia Terletak Di Bandar Rantau Panjang, Kelantan, Tidak Jauh Dari Kompleks Imigresen Rantau Panjang.

Masjid cina kelantan,kalau di kelantan inilah panggilan yang kami rakyat tempatan gunakan untuk masjid ini. Masjid ini mempunyai senibina yang amat unik menggabungkan senibina cina dan islam dan menyerupai masjid niujie di beijing,china yang berusia lebih daripada 1000 tahun. Betullah bm.kebanyakan bumbung masjid yang lama tu bercirikan china.

Dalam Perjalanan Ke Pulau Pinang

Not only the imam is from cina but the mosque design is influenced by the chinese architecture. Masjid besar pengkalan chepa daerah panji, 16100 kota bharu (masjid bandar) masjid changkat tualang, 31610 kota bharu. I think the pas led government in kelantan is adopting universal approach in 'dakwah'.

Pembinaan Masjid Ini Telah Dimulakan Pada 12 September 2005 Dan Telah Dirasmikan Pada Bulan.

Seperti masjid yang lain, masjid jubli perak sultan ismail petra direka bentuk menggabungkan kombinasi beberapa komponen. Masjid jubli perak sultan ismail petra atau lebih dikenali sebagai masjid beijing, merupakan masjid berseni bina cina yang pertama didirikan di malaysia. Assalamualaikum w.b.t selesai majlis di besut, saya dan keluarga suami ke kota bharu untuk berehat.