negeri malay

Permainan Tradisional Kelantan

Permainan Tradisional Kelantan. Permainan tradisional di kelantan kelantan adalah sebuah negeri yang kaya dengan adat dan permainan tradisional. Permainan tradisional rakyat kelantan by salleh mohd.

JKKN Pemetaan Budaya PERMAINAN TERUP
JKKN Pemetaan Budaya PERMAINAN TERUP from pemetaanbudaya.my

Salah satu antara permainan tradisional kelantan yang popular sedikit masa dahulu ialah mak yong. Pakaian lelakinya pula akan mengenakan jaket. Permainan tradisional adalah kehidupan di luar rutin harian dan memberi kesan yang positif terhadap aspek jasmani emosi dan rohani dan intelektual.

Antara Permainan Tradisional Yang Terkenal Di Kelantan Adalah Wau Bulan, Gasing, Sepak Raga, Tarik Upih Dan Sebagainya.

Terdapat banyak jenis gasing yang terdapat di malaysia antaranya gasing jantung, gasing piring atau leper, gasing telur, gasing berembang, gasing melayu, gasing cina, gasing buku benang. Bermula dari permainan tradisional ini, ia menjadi percu tanda identiti masyarakat di malaysia. Antara mak yong dengan menora banyak persamaaan sama ada dari segi cerita, muzik, corak persembahan, pelakon dan peralatan muzik.

See also  Kelantan Attraction

Keindahan Permainan Tradisi Rakyat Salina Abdul Manan, Zuliskandar Ramli & Azni Hanin Hamzah.

Permainan tradisional rakyat kelantan by salleh mohd. Perkataan “wau” ini dikatakan berasal dari perkataan thailand memandangkan negeri seperti kelantan, terengganu, perlis dan kedah menggunakan perkataan tersebut. Sekitar 'booth' muzium kelantan yang mempersembahkan pameran dan permainan tradisional rakyat sempena festival kesenian rakyat kelate anjuran jabatan kebudayaan dan kesenian negara negeri kelantan (jkkn) di pantai geting, tumpat.

Justeru Itu, Generasi Y Kini Ataupun Generasi Alaf 21 Kini Kebanyakannya Kurang Mengetahui Tentang Permainan Tradisional Gasing Tersebut Kerana

Permainan tradisional adalah kehidupan di luar rutin harian dan memberi kesan yang positif terhadap aspek jasmani emosi dan rohani dan intelektual. Dalam erti kata lain permainan tradisional tidak mempunyai masa yang piawai. Pelbagai jenis gasing pangkah yang terdapat di negeri melaka antaranya ‘gasing bulat’ atau ‘gasing tunjang’, ‘gasing botol’ atau.

About Press Copyright Contact Us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy & Safety How Youtube Works Test New Features Press Copyright Contact Us Creators.

Wau dicipta dalam pelbagai bentuk dan mempunyai nama tersendiri seperti wau burung, wau pari, wau katak, wau bayan, wau merak, wau kucing, wau jala budi, wau lenggang kebayan, wau sewah dan wau barat. See more of permainan tradisional kelantan on facebook Permainan gasing ini merupakan salah satu permainan tradisional yang terkenal di negeri kelantan dan telah dimainkan sejak dahulu lagi, permainan ini juga mempunyai

Murid Mencari Perkataan Tersembunyi Dalam Permainan Bahasa.

Kajian ini bertujuan untuk memaparkan permainan tradisional gasing uri negeri kelantan. Part of this rich cultural heritage are the various traditional children’s games (in malay permainan tradisional) that have existed for a long time, such as congkak (filling the wooden board), batu seremban (tossing the stones), sepak takraw (kicking the rattan ball), gasing (spinning top), wau (kite flying) and many more. Kepentingan permaianan tradisonal pada zaman pasca kemerdekaan ini, arus modenisasi dan globalisasi yang pesat berkembang menyebabkan permainan tradisional sudah semakin dipandang enteng dan disisihkan oleh masyarakat kita daripada arus perdana.