negeri malay

Pulut Durian Kelantan

Pulut Durian Kelantan. Setelah siap semuanya, masukkan pulut, durian, & sedikit gula pasir ke dalam pinggan. Kareh pulut tadi dan sambung kukus 10 minit lagi hingga betul2 tanak.

Resepi Pulut Durian Kelantan markulambang
Resepi Pulut Durian Kelantan markulambang from markulambang.blogspot.com

Munajat perdana di stadium & lawatan ke muzium jahar kb ; Kareh pulut tadi dan sambung kukus 10 minit lagi hingga betul2 tanak. Tapi saya makan seolah makan nasi dengan lauk, saya cubit durian tu sikit sikit dan makan dengan pulut.

Sebelum Ni Masa Kecik Ada Satu Manisan Nama Jalor Mas, Buah Tanjung Dan Kueh Tahi Itik.

Lebih nikmat dimakan menggunakan tangan. Beras pulut (ikutlah berapa banyak nak makan) durian (cukup banyak bagi pengemar durian) santan (fresh lagi baguih) cara2 memasak *beras pulut di tanak. Saya share resepi simple pulut durian😁.

See also  Ikim Fm Kelantan

Tapi Saya Makan Seolah Makan Nasi Dengan Lauk, Saya Cubit Durian Tu Sikit Sikit Dan Makan Dengan Pulut.

Oleh kerana pulut dah lemak, jadi digandingkan dengan sos santan atau kalau di kelantan dipanggil kepala santan memang. Maksudnya lemak pulut tu, bukan pulut kosong yang dimakan dengan ikan kelapa yang. Setelah siap semuanya, masukkan pulut, durian, & sedikit gula pasir ke dalam pinggan.

3 Cawan Beras Pulut Bukan Tepung Beras Pulut Ya;

Buah durian yang siap dikopek (lebih sedap jika guna durian gred tinggi seperti durian d24, musang king atau udang merah) beras pulut; 1.2 kg beras pulut susu; *santan pekat ditambah secubit garam, kemudian dipanas kan di atas dapur.

Kalau Menggunakan Susu Pulut, Tak Perlu Rendam Lama.

Lagi pulak, saya memang suka pulut yang dimakan agak kering dan tidak terlalu. Kebetulan suami sendiri memang suka pencuci mulut ringkas macam ni tau, sejak kecil tok nenek moyang dia selalu buat. 2 ketul gula melaka kerek;

Rezeki Aku Nak Sambut Umur Baru Dapat Makan Pulut Durian.memang Tak Pernah Terpikir Di Minda Aku Akan Boleh Makan Pulut Durian Tanbahan Pula Kat Kl Ni.

Maknanya pulut tu lemak, bukan pulut kosong yang dimakan dengan kelapa parut ikan kering atau yang dimakan dengan pulut durian biasa. Of course kena ada durian. Selalunya wujud bila tiba musim durian lah, baru jadi menu ni.