negeri malay

Pulut Manis Kelantan

Pulut Manis Kelantan. Sebenarnya tak semua pandai menyediakan pulut kuning ini, kalau anda nak cuba buat. Gaul dengan sudip hingga nampak cantik dan sebati.

DeLiMa ZamRuD Tapai pulut manis...
DeLiMa ZamRuD Tapai pulut manis… from delimazamrud79.blogspot.com

Ni je yang wani tau, mungkin ada lagi nama lain yang wani tak tau. Pengalaman buat ketupat d rumah sndiri.buat 1kg.ingatkan xbyk.buat 2 jenis.ktupat lemak n ktupat manis.sorang2 bungkus.dahla bru bberapa bln lps brsalin ceaser. Selepas itu, tanak atau kukus beras pulut.

Selepas Itu, Tanak Atau Kukus Beras Pulut.

1 kg beras pulut, dibersihkan dan direndam sejam dua. Wajik @ nasi manis resepi nenek. Ada rasa manis gula melaka dan haruman daun pandan.

Ni Je Yang Wani Tau, Mungkin Ada Lagi Nama Lain Yang Wani Tak Tau.

Tapai pulut terlajak manis, johor bahru. Pulut manis ni ada banyak nama sebenarnya. Rasanya kurang manis dan proses memasaknya lebih mudah berbanding wajik.

See also  Manisan Kelantan

Anda Boleh Rujuk Resepi Pulut Kuning Kelantan Yang Dikongsi Oleh Seorang Wanita Di Laman Facebook Ini.

Pulut wajik atau kuih wajik atau saya panggil sebagai nasi manis kalau di kelantan adalah antara makanan yang biasa disediakan oleh arwah bonda saya. Pulut panggang pulut yang berinti sambal ikan dan digulung dengan daun pisang sebelum dibakar di atas bara api.dari luar pulut ini kelihatan sama dengan pulut leppe di terengganu namun rasa. Pengalaman buat ketupat d rumah sndiri.buat 1kg.ingatkan xbyk.buat 2 jenis.ktupat lemak n ktupat manis.sorang2 bungkus.dahla bru bberapa bln lps brsalin ceaser.

Tapi Sayang Seribu Kali Sayang Kerana Saya Tidak Pernah Belajar Atau Melihat Dia Menyediakan Dari Mula Hingga Akhir.

Sebagai anak kelantan, pastinya ia adalah salah satu makanan sarapan pilihan saya. Inti ikan atau kelapa juga kebanyakan berwarna merah keperangan berbanding di terengganu yang berwarna kelabu. Pulut pagi dimakan bersama parutan kelapa muda yang di campur sedikit garam, mewujudkan kombinasi rasa manis, lemak dan masin.

* Hidangkan Pulut, Ulasan Durian, Tuangkan Santan Yg Dimasak Td (Sedikit/Ikut Suka),

Gaulkan kelapa parut dengan garam dan sedikit gula. Pulut yang rasanya manis manis digandingkan dengan rasa lemak lemak masin kelapa muda parut, memang sangat sedap. Wanita ini kongsi resepi ‘rahsia’ pulut kuning kelantan yang super sedap.