negeri malay

Resepi Gulai Ayam Kelantan

Resepi Gulai Ayam Kelantan. Jangan lupa masukkan sedikit kerisik untuk menambahkan lagi kesedapan gulai. Bila dah mendidih, masukkan santan pekat.

Laman Dapur Helen GULAI DARAT AYAM KELANTAN
Laman Dapur Helen GULAI DARAT AYAM KELANTAN from nikee-me.blogspot.com

817 resipi yang mudah dan sedap untuk masakan kelantan daripada komuniti memasak terbesar di dunia! Masukkan santan, sedikit gula nisan, serbuk rempah sangai dan kentang. Masukkan santan dan masak sehingga mendidih.

Apam Bakar Kelantan Berbeza Kerana Menggunakan Tepung Beras.

Bila dah cantik pecah minyak, masukkan ayam dan juga rempah kari. Cara penyediaan resepi kerutuk ayam ini pula : Macam masak kari ayam biasa.

1/2 Sudu Teh Jintan Putih

Masukkan santan, sedikit gula nisan, serbuk rempah sangai dan kentang. Masukkan sedikit air untuk menghasilkan kepekatan kuah yang cantik. Rasanya akan lebih sedap dan padu.

Biarkan Ia Mereneh Selama 20 Minit.

Kalau pekat, tambah air secukupnya secara berperingkat. Setelah semua sebati (pulih), masukkan ayam. Masukan 1100ml air stok ayam bersama bawang goreng dan rempah kuzi haji halim.

1 Ekor Ayam Dipotong Kecil 25 Gram Atau 2 Sudu Besar Rempah Kari Ayam 300 Ml Santan Kelapa 1400 Ml Air 2 Sudu Besar Minyak Masak Untuk Menumis 5 Biji Lada Kering Dikisar Air Asam.

Selalunya gulai ayam kelantan ini dijual bermula waktu pagi. 30 minit ♦ masa memasak: Masukkan bahan kisar halus, rempah gulai darat, serbuk ketumbar dan cili kisar.

See also  Kelantan Fasa 4

Barulah Boleh Tambah 2 Senduk Santan.

Gulai tak nak pekat sangat dan tak nak cair sgt. Jangan lupa masukkan sedikit kerisik untuk menambahkan lagi kesedapan gulai. Bukan tepung gandum seperti apam lain.