negeri malay

Resepi Singgang Kelantan

Resepi Singgang Kelantan. Perasakan dan masukkan lada jika mahu sedikit pedas. Hidangan ini dibuat menggunakan ikan tongkol, asam keping, bawang merah dan putih, lengkuas, cili padi dan sedikit kunyit.

Resepi Singgang Daging Kelantan. Masakan Simple Je Tapi
Resepi Singgang Daging Kelantan. Masakan Simple Je Tapi from duriancheese.my

Basuh bersih daging yang siap dipotong dan tulang gearbox.pastikan air darah dah tiada. Hidangan ini dibuat menggunakan ikan tongkol, asam keping, bawang merah dan putih, lengkuas, cili padi dan sedikit kunyit. 1 keping asam gelugur/asam keping;

Mudah Dimasak Dan Rasanya Yang Enak Pastinya Dapat Memikat Selera Sesiapa Sahaja Tidak Kira Usia.

Jika singgang ikan, sedap jika dipotong sekali kacang bendi ke dalam singgang. Basuh bersih daging yang siap dipotong dan tulang gearbox.pastikan air darah dah tiada. Macam kami katakan tadi, semudah abc!

Cara Memasaknya Pula Mudah Amat, Yang Perlu Anda Lakukan Hanya Campakkan Kesemua Bahan Dan Terus Jadi.

Singgang ikan ni kalau makan dengan nasi panas bersama budu atau sambal belacan dan sedikit ulaman memang sangat ngam dan dah cukup menyelerakan! Masukkan sedikit air ke dalam periuk.agak2 boleh hapus ikan lah. Jom kita lihat resepinya dibawah.

See also  Resepi Ayam Daebak

Resepi Daging Singgang Kelantan Yang Mudah Dan Sedap !

Regu singgang tulang ni wajib ada daging goreng kunyit. Haa istimewanya juga kuah singgang cikgu ikut cara masak tersendiri. Orang pantai timur suka makan ikan masak singgang ni dengan ulaman serta budu, memang padu lah!

1 Keping Asam Gelugur/Asam Keping;

1 biji cili merah (kalau nak pedas) garam dan serbuk perasa secukupnya; So hari tu i buatlah. Walaupun nampak simple dan senang tapi rasanya sangat sedap.

Seperti Yang Kita Semua Tahu Resepi Singgang Ikan Ni Sangat Popular Di Negeri Pantai Timur Iaitu Di Negeri Kelantan Dan Terengganu.

Pastinya bahan yang digunakan menambahkan lagi kesedapannya. Resepi singgang ikan tenggiri kelantan yang memang sangat lazat. Ikan kerisi masak singgang boleh dikatakan antara masakan kampung yang sangat sedap.