negeri malay

Singgang Ikan Kelantan

Singgang Ikan Kelantan. Bahan bahannya pula mudah untuk dicari di kedai berdekatan anda. Aneka resepi ikan singgang untuk diet dan berpantang.

Resepi Ikan Singgang Masakan Kelantan Nadia Musa
Resepi Ikan Singgang Masakan Kelantan Nadia Musa from nadiamusa.net

2 ulas bawang putih, hiris nipis; Kemudian masukkan ikan dan garam atau boleh tambahkan bahan perisa lain jika suka. Masakan ikan singgang tenggiri ala kelantan ini ialah sejenis masakan sup ala kampung yang sangat pantas dan mudah disediakan.

Bahan Resepi Singgang Daging Kelantan :

Singgang ikan merupakan menu yang sangat ringkas namun rasanya tersangatlah enak. Masakan ini sangat terkenal di negeri pantai timur terutama sekali kelantan dan terengganu. Menu ini antara menu popular di kelantan kalau musim raya haji ini.

Kacau Perlahan Supaya Ikan Tidak Hancur.

Jika singgang ikan, sedap jika dipotong sekali kacang bendi ke dalam singgang. Aneka resepi ikan singgang untuk diet dan berpantang. Pernh mkn singgang ikan member kelantan buat.tp x pernh buat.hihi.tq for the resipi.

See also  Waktu Berbuka Puasa Kelantan 2021

( 1 Ekor Ikan Aya Saiz Sederhana) 2.

Masakan ikan singgang tenggiri ala kelantan ini ialah sejenis masakan sup ala kampung yang sangat pantas dan mudah disediakan. Orang pantai timur suka makan ikan masak singgang ni dengan ulaman serta budu, memang padu lah! Masak semua bahan sehingga kuah mendidih.

2 Ulas Bawang Putih, Hiris Nipis;

Singgang ikan tenggiri ala kelantan ini sedap dimakan bersama nasi yang panas, budu dan ulam ulaman. Mudah dimasak dan rasanya yang enak pastinya dapat memikat selera sesiapa sahaja tidak kira usia. Resepi yang sungguh mudah tetapi sangat sedap dan menyihatkan kerana semuanya direbus.

Garam Dan Gula Secukup Rasa;

Ini untuk kuantiti sepotong kaki lembu+ daging dalam anggaran 500 gram ya. Orang kelantan kalau tak kenal dengan singgang ni memang nak kena sekeh la hiiiii. Jadi kalau anda sebelum ini hanya makan singgang ikan kembung ke ikan tongkol, lepas ni boleh la cupa resepi singgang kelantan ni.