negeri malay

Singgang Ikan Tongkol Kelantan

Singgang Ikan Tongkol Kelantan. Ikan kerisi masak singgang boleh dikatakan antara masakan kampung yang sangat sedap. Terbaik jika menggunakan ikan tenggiri yang segar.

INTANBLING singgang ikan tongkol
INTANBLING singgang ikan tongkol from myordinarylife4.blogspot.com

Kerana rasanya yang sedap kemarin saya juga sudah menulis resepi ikan. Takut demamnya melarat dan perut masuk angin. Versi kelantan memang tiada kunyit dan menggunakan banyak lengkuas.

1/2 Ikan Tenggiri Yg Dah Di Potong2 (Ikan Kembung Boleh, Ikan Tongkol Pon Bulih Jugak) 3 Ulas Bawang Putih Dihiris2.

Jom kita masak gulai ikan kering kelantan. Masakan ini juga sangat sihat kerana tiada minyak dan sesuai untuk orang yang berdiet 🙂 kerana sangat rendah kalori Kali ini kita nak kongsikan resepi singgang ikan.

See also  Kelantan River Level

For More Information And Source, See On This Link :

Singgang ikan merupakan menu yang sangat ringkas namun rasanya tersangatlah enak. Jika singgang ikan, sedap jika dipotong sekali kacang bendi ke dalam singgang. Versi kelantan memang tiada kunyit dan menggunakan banyak lengkuas.

Untuk Yang Mudah Dan Cepat Sesuai Dengan Orang Yang Hilang Selera Makan, Malam Ni Saya Masak Singgang Ikan Tongkol Yang Resepinya Saya Ambil Dari Buku 1 Hari 1 Resipi, Chef Hanieliza.

Panaskan air dan biarkan mendidih. Resipi sedap dan mudah untuk singgang ikan tongkol kelantan style #kchup. Walaupun rasanya lebih kurang sama tetapi singgang ikan tongkol versi terengganu menggunakan kunyit.

1.Sediakan Ikan.siang Dan Basuh Bersih2.Kali Ni Saya Guna Ikan Aya A.k.a Tongkol.yang Kenit2 Tuh Ikan Nak Goreng Jer Tumpang Sekaki Nak Glemer.haha.

Penulis myresipi masakan resipi ringkas tahap kesukaran medium fakta masakan 4 biji bawang putih (dihiris nipis) 6 biji bawang merah (dihiris nipis) Kesemua bahan di atas di blend.

Kerana Rasanya Yang Sedap Kemarin Saya Juga Sudah Menulis Resepi Ikan.

Resipi singgang ikan tenggiri kelantan. 1inci lengkuas (dihiris2) garam secukup rasa. Kalau tak suka singgang ikan, boleh cuba singgang daging kelantan.